La o zi de după mesajul („ordinul”) premierului Victor Viorel Ponta, procurorii DNA au organizat descinderi care ne vizau, cu percheziţii intens mediatizate şi transmisiuni în direct. Presa ne prezenta, pe baza unor „surse apropiate anchetei”, ca fiind implicaţi în fapte de corupţie, reluând totodată şi acuzaţia că suntem vinovaţi pentru violenţele de la Râul Alb. Din reţeta „eliminării ţintei” a lipsit doar încătuşarea mea. Probabil ar fi recurs şi la cătuşe, dar pe atunci eram la terapie intensivă cu paralizie de la gât în jos.
Dosarul DNA are peste 12.000 de file, majoritatea fiind transcrieri a sute de ore de interceptări telefonice. După şase ani de la linşaj, noi nu am primit nicio informare privind soluţionarea dosarului DNA şi nici nu ne este permis accesul la documente. Pentru cei care au uitat cum se fabricau dosare penale în 2015 şi modul în care a funcţionat Statului paralel în Justiţie, redăm un pasaj din prefaţa scrisă de Ion Cristoiu la cartea „Confesiuni din Sufrageria lui Oprea”.
Sinistrul an 2015
„2015 rămâne în Istoria postdecembristă drept Anul Terorii Cătușelor. Un asemenea an e greu de întâlnit chiar și în Istoria României moderne. Poate doar 1950, an de culme al Terorii staliniste în România, îl mai egalează. În 2015, Binomul SRI-DNA face ravagii pe scenă noastră publică. Politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri sunt înhăţaţi de DNA pe baza unor dosare întocmite ilegal de SRI, care a folosit pentru asta un număr incredibil de mare de abuzuri, de încălcări ale drepturilor omului, reținuți pentru 24 de ore, târâți în instanță cu propunerea de arestare preventivă, arestați preventiv, uneori mai multe luni, pentru a fi trimiși apoi în judecată pe baza unui dosar fabricat la iuțeala. (...) Baza o constituia un Rechizitoriu redactat în termeni strict publicişti, sprijinit de stenograme transcriind ore întregi de interceptări ale acuzatului de către SRI, absolut inutile juridic, deoarece nu aduceau nicio mărturie. Mulți dintre cei achitați se întreabă și azi dacă vor reuși vreodată să recupereze pagubele uriașe produse de Teroarea cătușelor: bani cheltuiți pe avocați, familii descumpănite, pierderea funcțiilor, terfelirea publică”
Dosarul DNA, fabricat la comandă
În cazul meu, procurorii DNA au percutat la ORDINUL premierului „de îndată”, adică din chiar ziua de 28 mai 2015, atunci când Guvernul a anunţat printr-un comunicat de presă că „Premierul condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică asupra unor activişti pentru mediu”. În acea zi, la ora 20:00, procurorii Serviciului teritorial DNA Alba Iulia obţinuseră deja mandatul de supraveghere tehnică nr. 62/UP/28.05.2015 pentru „interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă realizate de Bocea Ana”. (Trebuie precizat că Ana Bocea nu avea niciun amestec în poveste, singura sa calitate fiind aceea de soţie a mea.)
În data de 29 mai, „mascaţii” au descins la mai multe din locaţiile noastre şi la sediile unor instituţii locale care ne-au eliberat avizele şi autorizaţiile pentru proiecte. Au fost luate în vizorul DNA şi a buletinelor de ştiri: sediul social din Deva al SC ABI Automotion SRL, sediul secundar al firmei din Coroieşti, locaţia Microhidrocentralei, Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor din Haţeg, Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti, domiciliul numitei Vass Iudita din Cluj Napoca, domiciliul numitului Coman Nelu din Coroieşti şi locuinţa familiei mele, eu fiind în acel moment spitalizat la terapie intensivă. Urmărirea penală în acest dosar penal (nr.134/ P/ 2015) al DNA Alba Iulia s-a făcut „cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.13 indice 2, din Legea 78/2000, cu aplicarea art.297 Cod penal”, în urma ,,sesizării" făcute de Dejeu Călin (doc.1). Prima dovadă că s-a acționat la ,,ordinul sistemului" este că sesizarea nu întrunește elementele legale: ,,Pentru a fi luată în considerare, orice sesizare trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente, așa cum sunt prevăzute în Codul de procedură penală, la articolul 289 și la articolul 290" (doc.2). A doua dovadă că s-a acționat la ordin este că perchezițiile DNA-ului au fost însoțite de presa aservită, care ne-a prezentat ca infractori. Dejeu Călin a fost prezent la percheziţiile din Coroieşti şi a mers pe traseul investiţiilor, împreună cu procurorii DNA. Procesul verbal întocmit în urma acestei vizite în teren arată că în zona respectivă nu s-a produs nimic ilegal (doc.3). În ciuda constatărilor evidente, linşajul mediatic asupra noastră a continuat până în 2021 şi nu sunt semne că ar înceta.
Invazia cu microfoane
Timp de trei luni, în perioada 28.05.2015 - 23.08.2015, au fost autorizate măsuri de supraveghere tehnică, constând în interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice, înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor purtate în mediu ambiental şi a localizării prin mijloace tehnice pentru mai multe persoane din grupul meu de prieteni. În toată perioada menţionată m-am aflat la terapie intensivă sau la recuperare post-operatorie, fiind într-o situaţie critică, asistat în permanenţă de soţia mea. Ulterior, văzând toate aceste abuzuri, am solicitat conexarea dosarului instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia (nr. 134/P/2015) la dosarul penal al infracţiunii la tentativa de omor (nr. 277/P/2015). Prima solicitare ne-a fost respinsă, dar am insistat cu altă solicitare care ne-a fost admisă prin ordonanţa nr. 58/ÎI-2/2018, emisă de procurorul ierarhic superior (doc.4).
În data de 27.09.2018, procurorul de caz Ilie Mihai Eduard – Parchetul General de pe lângă I.C.C.J., a primit în lucru dosarul cu nr.134/P/2015 de la DNA Alba Iulia, care conţine 35 volume, 12.057 (doisprezece mii cincizeci şi şapte) file, având ataşate 2 plicuri care conţin documente ridicate în timpul percheziţiilor, precum şi 13 CD-uri depuse de numitul Dejeu Călin. Procurorul Ilie a făcut copii numai după 160 file, din vol.1 şi vol.12, după care, în data de 30.10.2018, a restituit dosarul la DNA Alba Iulia, fără să ne comunice că a fost în posesia întregului dosar, pentru a putea să-l studiem şi noi ca să identificăm eventuale probe pentru demonstrarea adevărului. La dosar exista o solicitare scrisă din partea noastră prin care ceream să ne fie comunicat în scris când se administrează probe în dosar, dar din câte se vede procurorul de caz nu a ţinut cont de solicitarea noastră. Cele 160 de file, considerate de procurorul Ilie Mihai Eduard ca fiind semnificative şi utile cauzei, conţin discuţii telefonice purtate de soţia mea cu rudele, prietenii şi angajaţii noştri. Stenogramele nu au nicio relevanţă juridică, drept dovadă rechizitoriul le citează doar în opis, aşa, să fie la număr...
Tele-justiţia procurorilor DNA Alba Iulia a apărut în principalele fluxuri de ştiri, provocându-ne grave prejudicii de imagine, atât familiei mele, cât şi firmelor noastre (art.1). După etichetele de „agresor” şi „interlop” am fost prezentat public ca infractor implicat în fapte de corupţie. În anul 2021, după 6 (şase) ani de la „mascarada cu mascaţii”, dosarul a este pur şi simplu îngropat fără nicio explicaţie, fără nicio soluţie.
Statul a cheltuit resurse considerabile ca să intercepteze sute de ore de discuţii private, transcrise în mii de file de stenograme, dar nimeni nu dă socoteală pentru finalizarea lucrării. Din toată povestea a rămas doar denigrarea noastră şi spectacolul mediatic.